[ Generalna ] 27 April, 2013 02:50

stanija, soraja, severina, ceca, dzej, putovanje, nova godina, bozic, Kurir, posao, vremenska prognoza, seks, sex, horoskop, svet, kuhinja, moda, cipele, facebook, kurs, nbs, google, youtube, djokovic, kuvar, sanovnik, tv program 

 

[ Generalna ] 21 April, 2013 15:10
Цитираћу питање једног од коментатора мог блога, које гласи: "Шта се то десило Србима да одбаце тисућегодишњу културу и знаност те догурају до нива неписмености који имају данас. Сигурно се ради о утицају страних непријатеља?" Питање које је потцењивачко, цинично постављено са намером да се подсмева ... макар ја имам такво мишљење, а ретко грешим. Одговор је у форми коментара, међутим пошто је коментар прилично опширан, преносим га и на нови чланак. Напомеућу да се дотична особа представља као "Србин Католицке вјере, Хрват који од својих 70 година живота већ 40 живи у свијету"

- - -

Оно што сам сазнао, рецимо о пореклу мог презимена је за мене обесхрабрујуће искључиво због недостатка писаних чињеница, сигуран сам да то важи за многе Србе који су рођени у Хрватској. Чињенице постоје у траговима, а већина је сакривено или уништено.

Порекло Зубовића је из околине Рашке и подручја подно планине Голије. Какве то везе има са Зубовићима у Лици? 1527. године Турци заузимају Лику и Крбаву и те године на кореничко земљиште насељавају своје пастире из Потарја, односно од Пиве и Лима. Ово становништво населило је подручје од Врела до Фркашића. Њихово насељавање завршено је 1580. године. У том моменту на овом подручју није било ни Срба ни Хрвата, многи су чак били у заробљеништву.

Током Великог бечког рата који је трајао од 1683 до 1699 године Савез хришћанских сила ратовао је против Османског царства. Аустријска војска је успешно ратовала, ослободила је Угарску, Србију и продрла до Македоније. У рату за ослобођење Лике и Крбаве (око 1685 године) сво Турско становништво напустило је кореничко подручје.

Приликом проласка аустријске војске кроз Србију, Срби су подигли устанак и прикључили се аустријској војсци 1690. године. Исте године је Француска напала Аустрију, па се аустријска војска повукла из Србије, те је српски народ остављен сам и ослабљен. Под најездом Турака десила се Велика Сеоба Срба под патронатом Арсенија III Чарнојевића, тадашњег патријарха СПЦ. Део Срба је населио пределе Војводине, део данашње Мађарске, посебно око Будимпеште, а мањи део је населио подручја Лике, Баније и Кордуна. Зубовићи су се ту настанили у селима Врело, Увалица, део око Коренице - што се може касније наћи у попису Лике и Крбаве из 1712 године.

 

"Пописом из 1712. године на овом подручју нашли су се ови српски досељеници: "Аџић, Борсеновић, Божо, Ћупурдија, Делић, Дотлић, Ђерић, Дракулић, Фундук, Глумац, Гњатовић, Говорчин, Грубић, Храстовац, Иванишевић, Хајдовић, Јандрић, Јандријевић, Класнић, Кордић, Лалић, Лека, Левнајић, Љепосеча, Лутица, Маливук, Маричић, Микић, Милановић, Мириловић, Невајдић, Нећак, Одановић, Огњеновић, Орлић, Петричић, Радекић, Вукадиновић, Жакула, Прица, Вукобрат, Угарак, Зубовић, Жегарац, Жутић, Шкорић, Шупут, Вардић, Варичак, Влаисављевић, Вујчић и Жигић са укућанима. На кореничком подручју ово становништво се умножило и раширило по свој Лици и Крбави"

 

Од Зубовића који су се у Босну доселили из Лике 1699. године присилном исламизацијом, од њих су настали многобројне фамилије: Авдићи, Алешевићи, Алибеговићи, Алиџићи, Барјактаревићи и Барјактаровићи, Балчиновићи, Башићи, Беговићи, Декићи , Дервићи и Кљајићи у Бужиму, Екићи у Мразовцу, Еминићи, Карићи, Ливаковићи, Макићи и Реметићи у Коњодору, Муминовићи, Муратовићи у Лубарди, Мусићи, Равњаци, Рачићи и други Реметићи у Варошкој Ријеци, Родаљевићи, Рожићи, Салкићи и други Кљајићи у Чаглици, Синановићи, Тахићи, Шакоњићи и Џинићи!

 

У "Карловачком владичанству" (Милан Радека), стоји да су православни Зубовићи славили више слава, укључујући Стевањдан.

У периоду између 1800 и 1850 део Срба Зубовића одлази на рад на острво Паг у Хрватску. На острву се мешају са хрватским становништвом и стварају децу са хрватским девојкама. Под утицајем околине деца се крштавају у католичкој цркви и од тада постоје Зубовићи католичке вероисповести. Острвски део хрватске је увек имао проблем недостатка "свеже крви" односно често се дешавало да су се становници на острву понекад спајали иако су били у релативно блиском сродству. На Малом Лошињу је управо због тога велики број деце са поремећајем у развоју, да не кажем дебила. На Пагу су православни Зубовићи из Лике прихваћени због "свеже крви" и нису били у сродству са тадашњим мештанима острва, те су од њих настали Зубовићи на Пагу. Село Зубовићи се налази у најлошијем подручју острва, јер су остала добра подручја била већ заузета од стране староседелаца.

Проблем настаје код тражења писаних трагова и историјских чињеница. О овим догађајима највише је сачувано текстова које су написали монаси који су учествовали у сеоби Срба око 1690 године, будући да су они били једни од ретких писмених Срба тога времена. Велики део документације је украден, поготово од стране Немаца током другог светског рата, највише са подручја Војводине. Тражили су чињенице да су Немци одавнина у Војводини, међутим када су увидели да греше велики део документације је спаљен, а мањи део сачуван у Аустрији.

Монаси који су са делом становништва населили подручја око Коренице донели су своје писане чињенице и похранили их у цркве које су подигли током мирног периода. Нажалост, током другог светског рата усташки покрет Анте Павелића који је имао подршку од стране католичке цркве и поглавара Алојзија Степинца и самог Ватикана, у свом крволочном хиру поклао је и побио десетине хиљада Срба, запалио велику број цркава и уништио велики број докумената. Део докумената је заједно са црквеним благом однесен у Загреб где се и данас налази, али се до тих докумената не може доћи.

Ретки преживели Срби су током тих дана били у партизанима, ратовали на другим подручјима, а поједини су као мој покојни деда Ранко Зубовић били у заробљеништву, на сву срећу у немачком логору у Аустрији. По завршетку рата пуштен је из заробљеништва и оженио се девојком из породице Глумац, такође досељеника током 1690.

 

Хрвати су презиме Зубовић узели као своје, тврде да су они прави Зубовићи од којих су настали сви Зубовићи у хрватској, од Пага преко Ријеке, па све до Лике. Чињенице су сасвим другачије, а ако кога интересује истина може погледати црквене књиге и проверити које године се спомиње да је Зубовић дошао на Паг, када се крстио, када се оженио и од када почиње презиме Зубовић на Пагу! Чињеница је да се у Зубовића рађају углавном мушка деца, па је одатле и могуће брзо ширење Зубовића на том подручју од 1800-те на овамо.

Као што видите, Срби нису ни неписмен, а ни глуп народ. Нама је део историје којим би могли доказати чињенице украден и уништен, а питате ме „ста се то десило Србима да одбаце тисуцегодисњу културу“. Десиле су нам се усташе, Турци, Немци, Аустријанци ...

... десио нам се рат!

stanija, soraja, severina, ceca, dzej, putovanje, nova godina, bozic, Kurir, posao, vremenska prognoza, seks, sex, horoskop, svet, kuhinja, moda, cipele, facebook, kurs, nbs, google, youtube, djokovic, kuvar, sanovnik, tv program

[ Generalna ] 24 Februar, 2013 01:03
Setio sam se momenta kada sam sebi rekao da ne treba verovati predimenzioniranim medijski ispraćenim vestima.
 
Prvo je Goran Ješić objavio na Tviteru da rezultati prve analize mleka na tržištu u Vojvodini pokazuju da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina. Ješić piše da je razlog za to kukuruz koji je korišćen u ishrani stoke i koji je ove godine bio podložan kontaminaciji. "Vlada Republike Srbije je dobila naše analize i imaju rok do utorka", napisao je funkcioner DS-a, nekadašnji član G17+ i vojvođanski sekretar za poljoprivredu. Ješić je nešto ranije na Tviteru pisao da je situacija alarmantna i da ne vidi razlog niti privatan interes da se mleko ne povuče iz prodaje. "Od 35 pristiglih rezultata mleka koje se prodaje na teritoriji Vojvodine čak 29 je pozitivno na aflatoksin. Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori činjenica da smo, ne čekajući rezultate ostalih 15-ak uzetih uzoraka, odmah alarmirali Ministarstvo poljoprivrede i zatražili da reaguju, a mi ćemo najkasnije danas objaviti listu proizvođača u čijem mleku je pronađen aflatoksin u količinama većim od dozvoljenih" kaže Ješić za Blic.
 
Par dana nakon toga javlja se nekadašnja ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković, inače rođena u katoličkoj porodici u Zagrebu, hrvatskog porekla, još uvek član G17+ i za Blic izjavljuje priču kako je još 5. decembra napisala kako "Neznanje, nečinjenje i bahatost države su opasni po život na različite, podmukle i nevidljive načine. Vrlo jednostavno bih to objasnila još jednim primerom. Dragi moji, sledeće godine nećete biti sigurni ni kad budete pili mleko."
 
Inače Ivanu Dulić Marković pratilo je nekoliko skandala tokom mandata ministarke poljoprivrede, a 19.01.2011 je priznala da je u vreme dok je bila ministar poljoprivrede u Srbiju uvozila genetski modifikovanu sojinu sačmu. Pojedini novinski članci bili su puni tekstova o tome kako je bez obzira na slogan G17+ koji glasi "Stručnost ispred politike” uspela da zaposli nekoliko svojih rođaka, upravo u ministarstvo poljoprivrede. Takođe su postojale pretpostavke da je stipendista Monsanta koji proizvodi i prodaje GMO seme.
 
U najsvežijem obraćanju nam savetuje: Nemojte piti mleko. Kad su već ćutali i nisu ništa uradili osim što su lagali, država mora hitno da uradi sledeće:
 
1. hitno objavi istinu
2. hitno stavi zabranu na promet svog mleka proizvedenog u Srbiji
3. hitno uveze mleko iz EU, nikako ne iz regiona
4. dati preporuku seljacima da hrane krave kabastom stočnom hranom i drugim zamenama kukuruza kao što su soja, ječam, pšenica
5. pozvati SGS i platiti im koliko god traže da uspostave sistem kontrole
6. krenuti s kontrolom mleka kod svih otkupljivača
7. krenuti s kontrolom kukuruza na ulazu u fabrike stočne hrane
8. kod izvoznika se obavestiti u kojim skladištima je nezaražen kukuruz
9. dozvoli uvoz sojine sačme kao najadekvatnije i najjeftinije zamene za kukuruz
10. krene s kontrolom mesa
11. Ministarsvo finansija da obezbedi novac ili preusmere celokupni agararni budžet na rešavanje ovog problema da se plate kompenzacije seljacima i proizvođačima kukuruza i mleka
12. raspusti prognozno izveštajnu službu i otpustiti sve koji su njen deo
13. smeni ministra i sve druge državne sekretare, načelnika inspekcije, direktore i načelnike u Upravi za zaštiru bilja i Upravi za veterinu i podneti krivičnu prijavu za ugrožavanje života građana
 
Na kraju krajeva, nije mleko jedino koje može biti zaraženo pa to niko ne pominje. Šta se dešava sa jogurtom, sirevima, pavlakom i ostalim proizvodina od mleka kao što su kajmak, maslac i drugi. Od kukuruza se proizvodi Smoki, palenta, kukuruzni hleb, raznorazne pahuljice, kornfleks koji se predstavlja kao dobar doručak što je daleko od istine i još sijaset drugih proizvoda. Zar treba da verujemo nekome ko predlaže uvoz mleka iz EU i nekome ko se zalaže za uvoz jeftine GMO sojine sačme? Za vreme njenog mandata uveženo je 220.000 tona genetski modifikovane sojine sačme!!! I danas nas takva osoba uverava da je aflatoksin u mleku nastao od kukuruza? Vrlo moguće, ali zar je GMO sojina sačma bez uticaja? Čisto sumnjam u to. Zbog čega dotična nije za vreme svog mandata nadgledala državna sredstva za navodnjavanje i radila na sprečavanju štetnih posledica suša već sada daje predlog da ugasimo domaću poljoprivrednu proizvodnju? Za vreme njenog mandata potpisan je "kodeks alimentarijus" i pripremljen teren za uvođenje GMO proizvoda.
 
Malo je poznato je da svetsko tržište hranom već vekovima kontroliše nekoliko porodica. O tome kako rade ovi karteli koji između ostalog kontrolišu trgovinu hranom u čitavom svetu (ostavljajući pojedina područija godinama bez hrane) pokušao je da sagleda Ričard Frimen koji je svoju obaveštajnu studiju publikovao još krajem 1995. godine u reviji "Executive Intelligence Review". Nazvao je tekst: “Globalni prehrambeni kartel Vindzora: Instrument za ubijanje glađu”. http://www.whale.to/b/freeman.html
 
Navedene su neke zanimljivosti koje pokazuju ko zaista stoji iza EU i ko kroji njeno zakonodavstvo, zašto Srbija kao i mnoge druge poljoprivrdene zemlje u Evropi moraju da uvoze uglavnom nekvalitetnu i skupu hranu iako Srbija može hranu da izvozi !!! Frimen je taklo otkrio da deset do dvanaest kompanija, kojima pomaže još nekoliko desetina manjih drži danas čvrsto monopol u svetskoj trgovini hranom. Oni dominiraju u snabdevanju skoro svih žitarica - od pšenice, kukuruza, ovsa, ječma do šećerne trske i raži. Oni kontrolišu i trgovinu mesom i mlekom, a posebno mlekom u prahu koje je praktičnije za skladištenje i čuvanje. Od mleka u prahu se pravi dugotrajno mleko.
 
Ko stoji iza izjava Gorana Ješića i Ivane Dulić Marković? Da li je medijska kampanja oko mleka smišljena da bi se uvozilo mleko i GMO sojina sačma iz EU? Da li je sve ovo smišljeno da bi se oslabila i srušila postojeća vlada?
[ Generalna ] 19 Februar, 2013 01:48
Već danima čitam razne kometare kvazistručnjaka po vestima i internetu, od naslova “slobodno pijte mleko” do senzaciolanih tipa “od 300 uzoraka, 28 sumnjivo! Da li ste pili neko od njih?”

Pa koje je to neko? Da li se neko setio u ovoj jebenoj banana državi da kaže koji proizvođač ima povišen nivo aflatoksina u mleku – nije !!! Bitno je samo da se razvlačite po fejsbuku, tviteru, novinama i vestima. Evo gledam danas reklame, IDEA spustila cenu Dukat-ovog mleka. Ne mogu, a da se ne zapitam da li je to možda mleko izbačeno / uvezeno iz Hrvatske pa da se rasproda na brzaka dok ne stignu analize i dok se naši jebeni političari ne sete da nas upozore. Koji je to mozak i kakvo je to srebroljublje veće od moralne obaveze da se zaštiti narod. Pa ako nas sjebete i uništite do kraja koga ćete jebati? Na čijoj ćete grbači živeti?

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštava da je vanredna kontrola mleka na domaćem tržištu pokazala da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 bilo potpuno bezbedno, dok je kod 28 uzoraka vrednost aflatoksina bila na granici dozvoljenih vrednosti.

Koja je to granica dozvoljenih vrednosti? Šta ako neko pije ceo litar mleka dnevno, da li prelazi granicu dozvoljenog? Što se mene tiče, granica dozvoljenih kancerogenih materija u mleku je apsolutna nula.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da se uzorci sa graničnim vrednostima aflatoksina dodatno ispituju, te će ukoliko dalje analize dokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je kancerogeni aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima objaviti o kojem mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti da se prema njima sprovedu mere u skladu sa zakonom.

Jeste, šio im ga Đura, a posle će mrmot da zamota čokoladicu u foliju i to onu mlečnu!!! Baš se zapitam dokle će pojedini roditelji svoju rođenu decu trovati čokoladicama sa puno mleka. A debeli objavio informaciju na tviteru, pa što nema muda kao ministar i političar pa da kaže: “to i to mleko nije dobro jer ima povećan nivo aflatoksina”.

Ovamo lekari zajebavaju ako imamo za 0,01 jedinicu povišen holesterol ili trigliceride, te kao treba da pazimo na zdravlje i naravno da pijemo jebene tablete koje nam prepisuju podmazani i pogrešno obrazovani lekari, a sa druge strane kada toleracija na aflatoksine u mleku treba da bude minimalna ipak se dozvoljavaju neke vrednosti u skladu sa normama EU. Jebote, ispade da su ovi u EU pametniji od nas, a nisu. Jebala vas više matora evropska kurva, podigli su na pijedestal tu EU kao da je to jedino čemu treba da se teži. Ljudi u poslovnom svetu prvo ispitaju tržište pa krenu u razvoj proizvoda, ovi naši zapeli da nas uvedu u EU, a niko nam nije postavio referendum sa pitanjem da li to želimo. Na kraju ćemo, nedaj Bože, da prođemo kao Hrvati. Referendum pred svršen čin pa ako nije prošao na glasanju sigurno je prošao na brojanju. Pišam se na ja na tu EU i na moral naših političara, Dukat proizvode nikada nisam ni konzumirao, a od sutra pijem kozije mleko i to domaće!!!

 

[ Generalna ] 15 Februar, 2013 08:51
Nego kako, nisam ja mačiji kašalj pa da me savlada jedna povreda i operacija. Ma koliko bolna i nezgodna, kako povreda tako i operacija, drago mi je da je sada sve završeno i da je započeo oporavak. Potrebno je šest do osam meseci do kompletnog oporavka, mada očekujem da ću za dva meseca normalno hodati.

Mislim da će pojedini teško razumeti, a bilo je nekako lepo u bolnici. Skupilo se „društvo“ sa istim problemima i povredama, svaki dan je počinjao i završavao sa osmehom na licu, bol je bio podnošljiviji i lakše se prolazilo kroz krize. Razume se da je bolje kod kuće nego u bolnici, ali nedostaje ono društvo i svakodnevno zezanje. Koliko god bili nepokretni i vezani za krevet uspevali smo da napravimo sprdnju od običnog  odlaska u toalet. Ostvarena su neka lepa poznanstva za koja se nadam da će se nastaviti i nakon oporavka. E da, dogovoren je zajednički susret i odlazak u kafanu kada se oporavimo ;-) 

Pored svih nedaća koje su me snašle u poslednjih dva meseca, danas sam umalo ustao bez previjanja s obzirom da ne radi lift u zgradi u kojoj stanujem, a nisam baš voljan silaziti sa trećeg sprata radi par zavoja. Jedva sam uspeo da ih namolim da dođu uz sva objašnjenja i molbe na kraju je nažalost presudila sila. Poserem se na ljudsku „dobrotu“, pogotovo „dobrotu“ namćora iz inđijskog doma zdravlja čiji je posao da pomažu nemoćnima i bolesnima, za koji uredno primaju užasno malu platu, ali za koji su položili Hipokratovu zakletvu. Mišljenja sam da bi se danas taj isti Hipokrat odrekao pojedinih koji zloupotrebljavaju položaj, službu i zakletvu. Inače, lekar kojeg sam danas molio za pomoć ima vrlo bezobraznog sina i danas mi je još draže što sam ga prebio pre nekih petnaestak godina, da sam znao koje ću muke imati možda bih ga još više nalupao. Najgore od svega što molbe nisu prošle, već sila. Osećaj nemoći pokrenuo je bujicu reči, jednu opaku poslatu poruku i jednog advokata, nakon čega su se ipak odlučili na dolazak. Previjanje je trajalo svega desetak minuta – pa zar nije, majku vam bezobraznu, moglo to na neki kulturniji način? Treba da vas je sramota sve zajedno u domu zdravlja. Vaše kolege koriste sanitetsko vozilo kad treba da idu u poslatičarnicu Minjon na kolače, jedna profesorica fizike se hvalila kako je sanitet razvozi po Inđiji kad treba da ode kod koleginice na rođendan, bio sam prisutan i lično video sve to, a ovamo kada nekome stvarno treba pomoć treba da moli za istu. Na kraju sam ipak zadovoljan što sam uspeo da podignem pola doma zdravlja na noge, moja priča je došla čak do načelnika, ali zar je moralo sve tako? Kako god, od sutra se previjam sam.

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 18 19 20  Sledeći»