MINISTARSTVU INOSTRANIH POSLOVA, MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA, MINISTARSTVU FINANSIJA, MINISTARSTVU PRIVREDE I OSTALIMA KOJI SE NAĐU PROZVANI I/ILI ODGOVORNI


Poštovani ministri,

Počinjem ovo pismo finim tonom iz razloga što sam lepo vaspitan, iako bih odmah počeo u tonu kojim planiram da završim.

Naime, radim u jednom preduzeću koje je pretežno izvozno orijentisano. Izvozimo robu u ukupno 27 država od kojih je 26 u Evropi i jedna iz Singapura sa kojima smo obnovili saradnju pre dva meseca. U poslednje tri godine, od kako sam na mestu menadžera prodaje, firma je imala porast prodaje od najmanje 40% godišnje svake godine, povećanje broja kupaca i proširenje izvoznih poslova na devet novih tržišta na kojima nismo bili prisutni. U doba finansijske krize beležimo odlične rezultate i imamo porast prodaje u odnosu na 2008 godinu, koja je ujedno i najbolja godina sa porastom od 44,89% u odnosu na prethodnu godinu. Primamo avansne uplate iz Singapura, Engleske i Hrvatske. Osvajamo nova tržišta i još nismo stali sa napredovanjem.

Ovo sve pišem iz razloga da Vam pokažem na koji način se MI borimo protiv krize; a šta Vi gospodo radite sem što sedite i naklapate, mlatite praznu slamu, brbljate sebi u bradu i pišate uz vetar? Zbog Vaše sporosti, loših zakona i sporih procedura kasnimo sa zaključenjem možda i najbitnijeg posla u istoriji firme.

Sledeće nedelje planiran je sastanak sa predstavnikom firme Onninen Group čije je sedište u Finskoj, a glavna tržišta su Norveška, Finska, Poljska i Rusija dok su sporedna tržišta Švedska, Litvanija, Letonija i Estonija. Obim posla o kojem bi raspravljali je oko 450000€ godišnje što bi uticalo na povećanje prodaje za 30%... malo li je na ovu krizu? Elem, predtavnik firme Onninen Group je kineski državljanin koji ne može bez vize da uđe u Srbiju, što je i normalno, ali nije normalno da procedura provere identiteta i izdavanja poslovne vize traje najmanje 10 dana.

Aplikacija za vizu predata je u Ambasadi Republike Srbije u Helsinkiju, prosleđena istog dana Ministrarstvu Inostranih Poslova u Beogradu, a odatle u Ministarstvo Unutrašnjih Poslova. Iako je u Finskoj praznik, naši ljudi u ambasadi shvatili su ozbiljnost posla i obećali da će izdati vizu pa makar morali da dođu na posao u nedelju, dok naši lelemudi, mrsimudi i lenštine u MUP ne mogu da urade najjednostavniju proveru identiteta i odobre vizu. Zašto Vam treba 10 dana? Zašto je Ministarstvo Unutrašnjih Poslova nadležno za Inostrane poslove? KO JE OVDE LUD DOK SMO MI ZBUNJENI?

Kada sam putovao u Slovačku, dobio sam vizu u roku od 36 sati, kada sam putovao u Indiju dobio sam vizu u roku od 24 sata, za Nemačku godišnju šengen vizu čekao sam 7 dana... a naši poslovni partneri čekaju 10 dana za običnu vizu sa jednim ulaskom. Sramota.

Besan sam... mnogo. Srbija je divna zemlja, a ujedno i grozna država. Sva patriotska osećanja koja gajim prema Srbiji kao zemlji često zaseni bes zbog razočarenja koje mi priredi država Srbija.


O KRIZI

(koje nikada nije bilo, neće je nikada ni biti, a ostalo je još samo malo)

Ministri Dinkić i Cvetković najavili su pakete mera i spremili 100 miljardi dinara iz budžeta za pomoć privredi i podsticaj za ublažavanje efekata svetske krize, iako su nekoliko meseci pre toga izjavili da Srbija nije u krizi, neće ni biti u krizi i da neće osetiti efekte svetske krize. Danas govore da je Srbija na puti izlaska iz krize. Nismo bili u krizi, a izlazimo iz krize. U prevodu: JEBO LUD ZBUNJENOG.

E pa gospodo ministri, dobro će nam doći NAŠI novci iz VAŠEG budžeta, ali još bolje bi nam bilo kada nas ne biste LAGALI, POTKRADALI, NEOPRAVDANO POVEĆAVALI TROŠKOVE KAO ŠTO SU AKCIZE NA GORIVO, POREZI NA KORIŠĆENJE TELEFONA, REGISTRACIJE VOZILA, ITD.... a toga ITD ima još IHAHAJ!!!

I za kraj...

Sećate li se, gospodo ministri (OD – DO i sve moj do mojega), čuvene izjave Vojislava Šešelja u Hagu... citiram:

• JEBEM VAM MAJKU SVIMA, POČEVŠI OD – DO ..., i

• SAMO VI NASTAVITE DA... ...PA ĆETE MORATI DA POJEDETE SVA GOVNA KOJA STE IZASRALI!!!

I sad se pronađite u tim izjavama.