Započinjem ovaj blog upravo onako kako sam ga i zamišljao – kritikom svakodnevnice.

Ujedno je ovo i neki uvod u nešto što možete da očekujete....razmišljanja osobe koja vidi i oseća ono što se događa oko nje, sa velikom voljom da nešto promeni, ali....najteže je kad vidiš i osećaš, a nemoćan si da deluješ.

Nego...da nastavim. Posao kojim se bavim zahteva putovanja, ne u nekoj meri koliko bih voleo, ali dovoljno da me ispunjava i da volim svoj posao zbog toga.
Prvo sledeće putovanje na koje bi trebao ići je na sajam tehnike Light & Building u Frankfurtu. Prestižan sajam koji se održava svake dve godine i na koji do sada nisam išao. Kroz Frankfurt sam samo jednom „protrčao“...nakon sletanja sam produžio vozom do Dortmunda, tako da se ne može reći da sam bio u Frankfurtu.

Normalno ili ne....nama Srbima treba viza za Nemačku, te sam stoga otišao na sajt Nemačke ambasade u nameri da pripremim dokumenatciju potrebnu za dobijanje vize. Imao sam šta da vidim, na prvoj strani stoji aktuelna informacija odeljenja za vize koja glasi:

Važna napomena:
Nemačka Ambasada u Beogradu – od sada pa do daljnjeg – neće primati nove zahteve za vize.

Vidi vraga....rekoh sebi onako u blagoj neverici, načuo sam nešto....ali sada sam se i uverio. Hmm...šta dalje. Googlam vesti i saznajem da ću po Nemačku vizu morati u susednu nam, takođe novostvorenu državu iz koje sam pre deceniju i po izbegao (blaža reč za prognan, proteran, izgnan....). Dalje listajući stranice sajta Nemačke ambasade nailazim na interesantan tekst:

Nemačka i Srbija
U prvom planu nemačke spoljne politike prema Srbiji jeste puna podrška političkim i ekonomskim reformama radi očuvanja stabilnosti u zemlji. Od kada je u oktobru 2000. godine otvoren put za novi početak u odnosima dve zemlje, Nemačka kroz bilateralne projekte, ali i kroz projekte Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, pruža punu podršku demokratskim vlastima na uspostavljanju moderne i evropski orijentisane Srbije.Za Saveznu Republiku Nemačku, Srbija ima veoma važnu ulogu u očuvanju stabilnosti u regionu, pa je tako i angažman Nemačke kroz različite projekte u Srbiji usmeren ka demokratizaciji, jačanju pravne države i izgradnji infrastrukture kao temelju uspešnog razvoja privrede.....
bla bla bla !!!!

http://zubovic.blog.rs/gallery/2801/previews-med/tadic-tanjug.jpg

E pa....nemojte nam više pomagati, molim Vas....toliko ste nam pomogli da teški ožiljci vaše pomoći ostaju urezani u našem sećanju, vidljivi su na našim razorenim objektima, otcepljenim delovima teritorije...Aktuelni predsednik je obećao borbu za jaku i stabilnu Srbiju u EU...da ne idemo unazad, već napred ka Evropi....sve je to on lepo govorio, pre izbora. Ali, jedno nam nije rekao....kojim putem on to nas vodi u Evropu? Da li je to put preko Croatie, ili pak put preko nezavisnog Kosova i Metohije? Da li je to ta bela šengetska lista na koju Srbija treba da dođe početkom 2009...ili je to put belog praha i belog roblja koji sa Istoka, a preko Kosova odlazi u Evropu nekim belim vozom koji treba da prođe kroz Srbiju koja će sve to belo da gleda kako bi se što više pokorila Evropi?

Nastaviće se....